Vattensäkra köket

Så gör du.

kok_864x400.png

Köket har – tyvärr – seglat upp på förstaplatsen som det rum som mest drabbas av vattenskador. Allt mer vattenansluten utrustning som diskmaskiner, ismaskiner och extra diskhoar gör riskerna större. Men det finns ett par enkla åtgärder du kan göra för att vattensäkra köket, vare sig du är anlitad för att bygga nytt, renovera eller säkra upp en befintlig bostad.

En rapport från Vattenskadecentrum visar att andelen vattenskador i kök har ökat med 10 % på tolv år, och nu utgör nästan en tredjedel (32 %) av alla vattenskador i bostäder. Varför? Köket har ändrat karaktär. Från att ha varit ett eget rum med bara en diskho är dagens moderna kök fyllda med utrustning med separata vattenanslutningar. Köket har blivit en toppmodern maskinpark med kyl, frys, ismaskin, kolsyremaskin, diskmaskin med mera. Det finns både ugnar och mikrovågsugnar med ånga i, och det börjar komma större kaffemaskiner med egen vattenanslutning. Den populära köksön har ofta en egen diskho. De öppna planlösningarna mellan kök och matdel/vardagsrum gör också rummen väldigt stora. Med en öppen planlösning mot vardagsrummet och 70–80 kvm fint parkettgolv blir konsekvenserna av ett litet läckage väldigt stora.

Låga krav på kök

Vattenskadorna i badrum/våtrum har samtidigt minskat (med motsvarande 10 %, från 37  %) till 27  % och utgör inte längre den största risken för vattenskada. Varför? Ett kök och en tvättstuga är egentligen ganska lika. Där finns tvättbänk med ho och tvättmaskin men där inträffar endast 7 % av vattenskadorna. Den stora skillnaden ligger i att tvättstugan av hävd och tradition har byggts med robust golv, vattentät beläggning och golvbrunn. Det har varit krav sedan länge i BBR. I kök finns endast lagkrav på vattentätt skikt under diskbänk, kyl, frys och diskmaskin. Minimikrav är att det räcker med ett tråg.

Säkra upp

Det blir helt enkelt mer och mer vatten i köket. Men regelverket har inte riktigt hängt med. Däremot finns det flera enkla åtgärder du som byggare kan göra, framförallt för att upptäcka skadan i tid. Se till att installera vattenskyddande produkter och hjälp kunden att få ett vattensäkert kök. En ordentlig bänkskåpsinsats tillsammans med tätningssats för rörgenomföring ger med små medel ett vattensäkert utrymme.

Det här kan du göra:

  • Under diskbänk: Lägg in en ny botten, finns färdiga diskbänksinsatser med uppvikta kanter. 
  • Under diskmaskin: Lägg ett vanligt diskmaskinsunderlägg eller ett kombinationsgolvskydd som täcker in både diskmaskinen och diskbänksskåpet.
  • Komplettera med fuktlarm som larmar om det skulle läcka ut vatten. Nu finns också modeller som stänger av vattnet.
produkter_kok_864x400.png