Nu har du chans att vinna fasadfärg från Beckers till ditt hus till ett värde av 15 000 kr.
Det är enkelt att vara med:
1. Välj vilken populär Beckers-kulör som är mest ”du”

2. Ladda upp en bild på ditt hus, eller på en del av fasaden

3. Motivera kort varför din fasad behöver ny färg

Vi väljer en lycklig vinnare som får hämta ut fasadfärg till ett värde av 15 000 kr i sin närmaste XL-BYGG butik.
Tävlingen och villkoren hittar du längst ner på sidan eller via knappen nedan.


Lycka till!

XL-BYGG i samarbete med Beckers

Så väljer du rätt kulör till ditt hus

Bild från Beckers. Färger: Faluröd 192

Röda & rosa hus

Föregångarna till våra traditionella röda hus är fasader av rött tegel, som dök upp på medeltiden. Rött markerade status och därför började man måla även trä- och stenhus röda. Sedan dess har rött varit en av de mest populära fasadkulörerna i Sverige. Precis som alla andra kulörer blir den röda mer intensiv på en stor yta jämfört med hur den upplevs på ett litet färgprov. Välj därför en mer dämpad röd nyans. Vill du ha ett hus som upplevs klassiskt falurött ska du till exempel välja en röd nyans som drar åt det gula.

Rosa är en kulör som lätt sticker ut. Vill du måla huset rosa ska du därför välja en dämpad nyans med inslag av gult.

Vita hus

Vita hus, som dök upp i slutet av 1500-talet i Sverige, var länge en symbol för status och en kulör som syntes på kyrkor, slott och herrgårdar. Även idag idag är vitt en populär fasadkulör. Vill du att huset ska upplevas riktigt vitt ska du välja en vit nyans med lite svärta i sig. Vill du istället ha en gräddvit fasad ska du välja en vit med inslag av gult. Undvik vita nyanser med inslag av rött, blått eller grönt då huset kan upplevas ljusrosa, ljusgrönt och ljusblått.

Grå och svarta hus​

Omålade timmerstugor grånade av väder och vind, så såg de första grå fasaderna ut. Idag är grått en populär kulör på fasader, och det finns en rad olika nyanser att välja mellan. Vill du att huset ska upplevas neutralt ska du välja en grå nyans med gult i. Då riskerar du inte att huset upplevs blått. Svarta hus är relativt ovanliga i Sverige. Dels för att vi inte har en tradition av att måla husen svarta, dels för att det tidigare varit svårt att ta fram riktigt svarta kulörer som håller över tid. En sak att tänka på om du väljer att måla om huset svart är att mörka kulörer drar till sig värmen vilket gör att fasaden slits mer än om du målar med en ljusare kulör.

Gula hus

Traditionen att måla huset gult sträcker sig tillbaka till 1700-talet. Inspirationen kom från sydeuropeiska sandstenspalats. För att ett gult hus ska smälta in i omgivningen bör du välja en gul nyans som drar lite åt rött. Då får du en mild och varm kulör som ser naturlig ut. Gula kulörer som drar mot grönt ser ofta lite smutsiga ut och en klargul kulör kan upplevas som plastig.

Bild från Beckers. Färger: Nektar 027 + Berg 013
Bild från Beckers. Färger: Granbarr 091 + Regn 088

Gröna och blå hus​

Naturens gröna nyanser drar ofta mot gult. En grön gräsmatta har till exempel mer gult i sig än vad man kan tro. En fasad som målas i en gröngul kulör uppfattas inte alls som gul, trots att det lilla färgprovet kan ge sken av det. Fasaden kan istället upplevas som en aning blå. Den gröna kulören vi valt här ser helt grön ut, men den har faktiskt mycket gult pigment i sig.

Blått är en kulör som lätt sticker ut och blå hus är därför relativt ovanliga. Välj en gråblå kulör om du vill att huset ska upplevas blått och en neutralgrå kulör om du vill att huset ska upplevas gråblått.

Bruna och beige hus

Hus målade i brunt och beige smälter ofta fint in i naturen och anpassar sig efter omgivningen. En brun eller beige kulör ser lätt lite trist ut på ett litet färgprov men fasader målade i brunt eller beige är ofta väldigt vackra. Tänk på att en beige kulör drar åt antingen grått, gult, brunt eller rosa. Vill du att huset ska upplevas grått väljer du därför en beige som drar åt grått och så vidare. För att få en tydligt brun fasad väljer du en mörk och murrig kulör. Om du väljer ett brungult kulörprov kommer fasaden upplevas mer gul än brun och ett rödbrunt prov ger en rödare fasad.

Bild från Beckers. Färg i bild: Rök 049 + Fjäll 096

Perfekt Fasad Plus

Ge träfasaden bästa tänkbara skydd – måla med Perfekt Fasad Plus. Perfekt Fasad Plus är Beckers mest hållbara fasadfärg och är särskilt utvecklad för att ge en motståndskraftig yta som minskar smutsupptagning och som ger bästa möjliga kulörhållning. Förutom att färgen håller en mycket hög kvalitet är den också lätt att måla med, torkar snabbt och ger ett gott skydd mot påväxt av svartmögel på färgfilmen.

  • Det bästa skydd för din träfasad
  • Suverän glans- och kulörhållning
  • Lätt att måla med, ger en jämn och snygg yta

Vinn färg värde 15 000 kr

Asfalt 010
Kantarell 026
Kalk 012
Faluröd 192
Sjögräs 090

TÄVLINGSVILLKOR

* Tävlingen pågår 2022-06-20 – 2022-07-03. Du måste vara minst 18 år gammal och bosatt i Sverige för att kunna delta. Vinsten består av utomhusfärg från Beckers till ett maximalt värde av 15 000 kr (kan ej kombineras med rabatter eller andra erbjudanden).  Vinnaren utses baserat på bild och motivering. Vinnaren meddelas via mejl senast 2022-07-15. Vid uteblivet svar utses en ny vinnare efter 7 dagar. Anställda eller familjemedlemmar till anställda inom XL-BYGG eller Beckers får ej deltaga i tävlingen. Det är endast tillåtet att delta en gång per person. Vid misstanke om fusk kan bidrag strykas eller användare blockeras från deltagande. Färgen hämtas ut av vinnaren i anvisad XL-BYGG butik senast 2022-08-01. Vinsten kan heller inte överlåtas till annan person. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. De uppgifter som samlas in i samband med tävlingen kommer används endast för att kontrollera tävlingsbidragen samt meddela vinnaren och övriga deltagare om eventuellt resultat.