Skip to content

Frågor och svar – ytterdörrar

Fundera över vad som är viktigast för dig, design, energieffektivitet, ljusinsläpp, säkerhet osv. Vill du ha glas i dörren, eller helt stängd? I hus med en större entré kanske man vill välja en pardörr. Titta runt på liknande hus och låt dig inspireras.

Vill du byta dörren själv? Att byta ytterdörr är relativt enkelt. Du får förstås med en tydlig monteringsanvisning som visar hur du ska göra. Tänk på att dörren är tung, så se till att ha hjälp i närheten.

Glaset ger såklart ett trevligt ljusinsläpp, men det är ju förstås också en designfråga. Vad passar till huset i övrigt? Glaset kan påverka dörrens U-värde (isoleringsförmåga) något, även om det är marginellt. Det finns också varianter med sidoljus, där glaset sitter vid sidan av, eller ovanpå dörren (överljus).  

De flesta dörrleverantörer har ett standardurval med kulörer, men med möjlighet att mot tillägg välja en specifik kulör inom NCS eller RAL-systemet.

Det finns en rad olika standardmått för ytterdörrar. Har du särskilda önskemål om specialmått, kan det oftast ordnas. Diskutera med din dörrexpert i din XL-BYGG butik.

Att skydda sig helt mot intrång går tyvärr inte, men man kan försvåra för den som vill ta sig in genom att välja en högre säkerhetsklass på dörren. Det betyder att dörren är förstärkt och att den ska stå emot ett inbrottsförsök en viss tid. Man kan också välja förhöjd säkerhetsklass på låset, med fler hakreglar som fälls ut i låst läge.

Har du ett uppvärmt eller ouppvärmt förråd? Har du värdesaker i ditt förråd? Diskutera med din dörrexpert i din XL-BYGG butik, så får du hjälp med den bästa lösningen.

Dela denna artikel

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på email
FLER PROJEKTOMRÅDEN
Ytterdörrar
Utomhusfärg
Tak
Skivor
Panel
Marksten

Genom att besöka den här sidan godkänner du vår användning av cookies. Läs mer »